fbpx

A cikk az index.hu portálon 2023.01.19. –én megjelent cikk alapján készült rövidített szerkesztett változat.

Energiatakarékosabbak, gyorsabban elkészülnek, ráadásul olcsóbbak a hagyományos, téglaépítésű házaknál, azonban továbbra is kis szeletet hasítanak ki az újház-tortából a készházak esetleg mobil, valamint a telekre felhúzható könnyűszerkezetes készházak. Bár egyre nagyobb az érdeklődés az ilyen épületek iránt, a magyarok ingerküszöbét még mindig nem lépte át az otthonteremtés e formája, pedig akár a lakhatási válságra is megoldás lehet.

Léteznek alternatívái a hagyományos, házaknak. Ilyen például a mobil ház, illetve az Egyesült Államokban és a skandináv területeken már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő, előregyártott elemekből álló készház, könnyűszerkezetes ház.

Lehet hát jó irány a könnyűszerkezetes –és készház?

Mobil ház a könnyűszerkezetes technológiával üzemben készre gyártott, gépesített, bútorozott, szállítható épület. Maximális mérete 57 négyzetméter, a mérethatár oka, hogy ennél nagyobb épületet nem lehet közúton szállítani. Ötszázalékos lakásáfával számolva – négyzetméterára 470–490 ezer forint körül mozog, azaz 27–28 millió forintért érhetők el – mondta az Indexnek Lunk Gergely, a mobil házakat forgalmazó Mobil-Homes Kft. cégvezetője. Mindezeken túl aki mobil készházban gondolkodik, számolnia kell egyéb járulékos költségekkel:

  • a tervezés és engedélyeztetés díjával, mintegy 400 ezer forinttal,
  • a betonalap készítése közművekkel együtt 2-3,5 millió forint,
  • a szállítás és telepítés 800 ezer és 1 millió forintba kerül országosan.

A járulékos költségekkel a négyzetméterár 530 ezer forintra tehető.

Kulcsrakész állapotban a könnyűszerkezetes, készházak 20-30 százalékkal lehetnek olcsóbbak a hagyományos, téglaépítésű házaknál. Egy 100 négyzetméteres könnyűszerkezetes épület költsége nagyságrendileg 54 millió forint telekár nélkül – mondta Lovász Zoltán, a könnyűszerkezetes készházakat forgalmazó Fantázia Szabadon Team Kft. ügyvezetője (Könnyűszerkezetes Házépítők Egyesülete tag). „Megfelelő használat mellett a telekre épített könnyűszerkezetes készházak örök életre szólnak” – fogalmazott.

Egy mobil ház telepítése gyakorlatilag olyan, mintha egy lakókocsit húzna oda az ember. A közművesítés hiánya miatt számos kényelmi dologról kell lemondanunk” – mondta Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonosa – s el kell fogadni a méretbeli korlátokat is.  

Vajon spórolhatunk?

Igen, épülés közben stresszt, időt, pénzt és a benne éléssel energiát. A könnyűszerkezetes –és készházak 5-6 hónap múlva már költözhetők.

Vitathatatlan előny, hogy egy készház kivitelezése tervezhetőbb, hiszen előre meghatározott időre gyári körülmények között gyártják le az elemeket, míg egy hagyományos építkezésnél lehet, hogy a kőműves már a második napon nem jelenik meg. Ráadásul, míg a készházaknak előre lefixált áruk van, addig egy hagyományos építkezésnél az esetek döntő többségében menet közben emelkednek a költségek. Lunk Gergely kiemelte, hogy a mobil készházak esetében nem kell számolni nem várt, rejtett költségekkel.

Láthatóan növekszik a könnyűszerkezetes-készház technológiával épülő otthonok elfogadottsága a honi társadalom körében, évről évre nagyobb a térnyerése, az új házak piacából azonban még mindig nagyon kis szeletet hasít ki (szerkesztő: 20%). – jelezte Balla Ákos. Lovász Zoltán viszont arról beszélt, hogy „Pár év alatt a többszörösére nőtt a kereslet, a jövő is fényesnek ígérkezik”.

Lunk Gergely szerint azonban a könnyűszerkezetes mobil házak segítheti a „mama hotelben” élő fiatalok életkezdését, az idősebb generáció elhelyezését szeretteikhez közel, s megoldást jelenthet albérleti problémákra, de átmeneti otthonként szolgálhat.

Biztosítás?

Köthető biztosítási szerződés könnyűszerkezetes házakra  – közölte az Index megkeresésére a Magyar Biztosítók Szövetsége. Egy társaság azt jelezte, hogy káresemény esetén ellenőrizhetik az épület szakszerű kivitelezését (ETA/NMÉ). Négy társaság is azt jelezte, hogy egyáltalán nincs eltérés a különböző falazatú ingatlanok biztosítási díjai között. Vannak ugyanakkor társaságok, amelyek azt tudatták, hogy a különböző falazatú épületek más-más kockázatot jelentenek.

Csok is felvehető rá!

Lovász Zoltán az Indexnek kiemelte, hogy évente több olyan megrendelést is kapnak, amelynél csokot vesznek igénybe, míg Lunk Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a mobil készházakra méretükből adódóan – az épületre vonatkozó bizonyos követelmények teljesülése esetén (szerkesztő) – legfeljebb egy gyermek után járó kedvezményt lehet igénybe venni.

Kevesebb a rezsi!

„A készházakhoz kisebb rezsiszámlák tartoznak, mint azonos méretű, téglaépítésű társaikhoz” – mondta Balla Ákos. A készházak megfelelnek korunk, valamint a hatályos energetikai követelményeknek. A nyílászárók és a szigeteltség is megválasztható oly módon, hogy az megfeleljen a jelenleg elvárt alacsony energiaigényű működésnek.

A mobilház-szigeteléssel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Míg Lunk szerint ez jól megoldható, addig Balla Ákos megjegyezte, hogy a konténerelemekből álló mobil házakat sokan keverik a készházakkal a vázra épült szerkezet miatt. A mobil ház nem rendelkezik fix alappal, és a szigetelése sem annyira jó, mint egy telekre telepített könnyűszerkezetes készházé.

Földrengés biztos a könnyűszerkezetes ház, készház?

Sok készház gyártó tényként állítja magáról, hogy az általuk épített könnyűszerkezetes házak földrengés biztosak. Emlékszik? Ez az állítás vélhetően reklámfogás! De nem azért, mert nem lehetnek földrengés biztosak, hanem azért, mert nem ismert olyan hazai gyártó, aki az erre vonatkozó vizsgálatot bármely akkreditált intézettel (pl. ÉMI Nonprofit KFT.) elvégeztette volna. S mindaddig, míg erre nem áll rendelkezésére a saját mintáján elvégzett konkrét vizsgálati eredmény, addig az ilyen kijelentést tekinthetjük megtévesztésnek. Magyarországon nem tudnak ilyen vizsgálatot végezni (az utolsó bekezdés a Kö.H.E. szerkesztő gondolata)!