fbpx

Szervezetünket gyakran keresik meg azok a bajba jutott emberek, kiknek a könnyűszerkezetes háza nem jogszerűen épült fel, s veszélybe került a használatbavételi eljárás, vagy a bankok nem hitelezik meg az épülő házat, esetleg egy korábban így felépültet el akarnak adni, s a vevő hitelt szeretne a vételhez, de nem kap.

A legutóbbi ilyen levélváltást vágatlanul, változatlan formában közkinccsé tesszük, bízva abban, hogy az okos ember legalább a más kárán tanul!

2022. 08. 10. 19:50 keltezéssel, D. F. írta:

„Tisztelt KOHE!

Az önök internetes oldalán írtakkal kapcsolatban szeretném segítségèt kérni.Adott egy település, máshol erről még nem hallottam hogy kérték volna, ahol saját célra, egyszerű bejelentés alapján épült fa könnyűszerkezetes házhoz , használatba vételi engedélyhez kérik az ÈME (èmi) engedélyt annak ellenére, hogy minden kivitelező nyilatkozat el lett kérve. Hogy kaphatnánk a házra használatba vételi engedélyt úgy, hogy a vállakozónak aki szerkezetkészre építette, nincs, tehát nem rendelkezik ezzel az engedéllyel? A ház már áll, de èmi engedélyt utólag nem lehet rá nyilván szerezni, ilyenkor mi a teendő illetve mi a következménye ? Le kell bontani az épület ? 

Válaszát előre is köszönöm !

Üdvözlettel .: F. D.”

2022. 08. 12. 7:37 keltezéssel, Kö.H.E. írta:

„Üdvözlöm!Álláspontom szerint az alábbi lépések vezettek el ide:

Tervezés

  1. Mivel nem szabványos termékek, készletek kerültek betervezésre (könnyűszerkezetes falak-födémek), a tervező Úrnak/Hölgynek hivatkozni kellett volna a betervezett készletek vizsgálati dokumentációjára (NMÉ -vagy ETA), valamint rögzíteni kellett volna a Teljesítmény állandósági tanúsítvány számát, mely alapján teljesítmény nyilatkozat dokumentum kiállításával le lesz igazolva a falak-födémek bizonyos teljesítmény adatai (pl. tűzvédelmi osztály, tűzállósági határérték).
  2. A tervező másik lehetősége az lett volna, hogy rögzíti a követelmény szerinti teljesítmény adatokat (pl. REI 15 perc, vagy osztályba sorolás D), s azt le is igazolja!

Ez így található meg az ÉMI weboldalán: https://www.emi.hu/EMI/web.nsf/Pub/7DLU7F.html

Kivitelezés
A kivitelező úgy vállalta fel ezt a munkát, hogy annak elvégzésére nem rendelkezett jogosultsággal. Tudta -vagy nem, de ez így van! S tette ezt üzletszerűen, haszonszerzési céllal, Önnek komoly kárt okozva, s ez így már nagyon komoly dolog!!!

Felelős műszaki vezető
A felelős műszaki vezető a kivitelezővel van jogviszonyban, azaz az „ő embere”. Feladata a kivitelező szakszerűségének -és jogszerűségének felügyelete. Amennyiben nem szakszerűen vagy nem jogszerűen végzi a dolgát a kivitelező, neki intézkedni kell, vagy eleve nem szabad hagynia megkezdeni azt a tevékenységet ami nem jogszerű, vagy észleléskor azonnal le kell azt állítania. Nem életszerű, hogy ő előre nem tudta, ez egy könnyűszerkezetes ház lesz! A felelőssége egyértelmű, ami egyetemleges a kivitelezővel (természetes személyként is), kérdezzen meg egy jogászt, hogy ez mit jelent …

Műszaki ellenőr
Ha nem „generálban” folyik a kivitelezés, hanem párhuzamosan dolgoznak vállalkozások, Önnek műszaki ellenőrt kell „fogadnia” szakáganként, ez jogszabályi kötelezettsége. Feladata az, hogy Önt képviselve felügyelje a szakszerűséget -és jogszerűséget, kapcsolatot tartson a kivitelezők felelős műszaki vezetőivel Ön helyett és nevében. Úgy tűnik, ez nem teljesen sikerült …

Ön ezt jól érzékeli, utólag jogszerűen nem lehet megszerezni ezt az „engedélyt”, s ekkor jön a jó magyar megoldás, az „okosba megoldás”.Sajnos nem tudok most már segíteni, ha a megkezdés előtt keres/keresnek akkor még tudtam volna akár a tervezés ügyben is tanácsot adni!Tájékoztatom, hogy az építés felügyelő Úr a dolgát végzi (sajnos kevesen vannak), s ha nem ezt tenné, a fenti lista ” hibaelkövetői” közé utolsóként Ő is felkerülne. De csak akkor venné a hibát Ön észre, ha mondjuk 10 év múlva értékesíteni szeretné a nem jogszerűen felépített ingatlanját! Ez még előállhat.Igen, ezt Németországban lebontatnák, mert ott is ugyanez a jogszabályi környezet, s ott betartják a jogszabályokat.

Sok ilyen megkeresést kapok, nagyon sajnálom, hogy így járt, DE TUDNIA KELL, HOGY ÖN NEM HIBÁS, CSAK EGY ÚJABB ÁLDOZAT!”Tisztelettel:

Hársasi Tibor
Kö.H.E. elnök

Könnyűszerkezetes épületek jogszerű létesítésének fontos keretfeltételei